НачалоНовини 2018/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

17.08.2018 - Превенция на Африканската чума по свинете – основна тема на проведения Ловен съвет

Африканската чума по свинете и мерките, които се предприемат за превенция на заболяването бе една от основните теми, обсъждани вчера на проведения в Изпълнителна агенция по горите Ловен съвет.

Участие в заседанието на Съвета взеха и зам.-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, д-р Дамян Илиев – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните и проф. Нино Нинов от Лесотехническия университет.

Присъстващите бяха запознати с изпълнението на планираните дейности от Министерство на земеделието, храните и горите, с предприетите мерки от ИАГ и Българска агенция по безопасност на храните. Обсъден бе въпросът с редуцирането на популацията на дивата свиня. Членовете на съвета бяха категорични, че това е една от основните дейности срещу заболяването, като отговорността е на всички, стопанисващи дивеча. За постигането й трябва да се подобри дисциплината при провеждането на ловните излети, да се изпълняват задълженията и плановете за отстрел на дива свиня. Подробни указания с необходимите конкретни действия за превенция на заболяването са изпратени до всички стопанисващи дивеча в страната. 

„Изключително важни са превантивните действия. Виждаме последствията в другите държави, където заболяването вече е факт. Справянето с него е трудно и са необходими години, а икономическите загуби са големи. Освен плана за превенция, Министерство на земеделието, храните и горите има изготвен план с дейности, които ще се предприемат при констатиране на огнища на заразата“, каза инж. Григор Гогов – изпълнителен директор на ИАГ и председател на Ловния съвет.

Обсъдени и приети бяха указанията за безопасно провеждане на ловните излети, както и недопускането на бракониерски прояви по време на индивидуалния лов на дива свиня. След закриване на груповия лов на дива свиня през м. януари 2018 г. до днес, около 5000 диви свине са отстреляни при индивидуално ловуване. За намаляване на популацията на дивата свиня, в момента се разчита именно на индивидуалния лов.  За целта бяха предложени промени в Правилника за приложение на Закона за лова и опазване на дивеча за облекчаване на режима при провеждане на индивидуален лов.

При откриване на ловния сезон на 11.08.2018 г. на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, за двата дни на проведените ловни излети са проверени близо 1400 ловци, като нарушения не са констатирани.