НачалоНовини 2013/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

18.09.2013 - Стартира първото обучение по проект „Ефективно и качествено обучение на служителите от държавната горска администрация, за по-компетентно и професионално изпълнение на техните задължения” по ОПАК

От 11 до 13.09.2013г. във Велинград се проведе първият семинар от поредицата обучения по проекта на ИАГ „Ефективно и качествено обучение на служителите от държавната горска администрация, за по-компетентно и професионално изпълнение на техните задължения” по Оперативна програма "Административен капацитет".

Семинарът е по дейност 6 на проекта и в него взеха участие счетоводители и експерти от Регионалните дирекции по горите, Дирекциите на природни паркове и други специализирани териториални звена на ИАГ от Северозападна, Централна и Югозападна България. Целта на обучението е повишаване на професионалната квалификация на целевата група, а лектори бяха служители на дирекция „Финансово стопански дейности” на ИАГ.

Основните теми на обучението бяха свързани с бюджета като методология на отчетността, единния програмен продукт „Конто”и взаимовръзката на счетоводните сметки и параграфите от ЕБК, изготвянето на оборотна ведомост, отчет за касово изпълнение на бюджетните сметки и фондове с „Конто”, извънбюджетни сметки  и фондове.

Дискутирани бяха практически аспекти и често срещани трудности при изготвяне на счетоводните документи. Семинарът завърши с практическо обучение и на участниците бяха издадени сертификати.

Обученията по проекта продължават с втория семинар по дейност 6 за счетоводители от останалите структури и специализирани териториални звена на ИАГ и първия семинар по дейност 2 „Осъществяване на дейности по контрол в горските територии”.