НачалоНовини 2013/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

23.09.2013 - ДПП „Българка” представи проект за устройство и управление на парка

Дирекцията на Природен парк „Българка” към Изпълнителна агенция по горите представи в Габрово, част от дейностите по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП ”Българка”. 

На информационната среща присъстваха представители на регионалните медии, експерти от различни институции - Областна администрация Габрово, Община Габрово, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”, Държавни горски стопанства, читалища, Колоездачен клуб - Исполин, кметове и кметски наместници. 

Инж. Мая Радева, директор на Дирекция ПП „Българка” запозна гостите с богат снимков материал, с осъществените до момента дейности, предстоящите събития и планираните дейности до края на проекта.

Експертите от парка се грижат за възстановяването на редки и застрашени видове от водоемите на парка -  черна мряна, ручеен рак, алпийски и гребенест тритон, опазването и устойчивото управление на билните поляни, както и за подобряването на местообитанията на лалугерските популации. 

Присъстващите бяха запознати с дейността за изграждане на волиера за водолюбиви птици, създаване на Репродуктивна база  за защитени и консервационно значими видове растения от Шипченска и Тревненска Стара планина.  Предстои обособяване на самостоятелен офис и образователен център на ДПП "Българка, реконструкция на съществуващ  посетителски-информационен център "Българка" и създаване на допълнителна, атрактивна туристическа инфраструктура.

По време на реализацията на проекта се предвижда изграждане на нови и обновени туристически съоръжения по образователните маршрути и екопътеки на територията на парка. За развиване на планинско колоездене ще бъдат направени маршрути със специализирана инфраструктура.

Представени бяха и образователни програми, създаването на мобилна еко школа и организиране на обучение в "зелени" и "бели" училища сред природата. Те ще дадат възможност за опознаване на територията на парка сред подрастващите, както и да го популяризират.

Гостите имаха удоволствието да разгледат фото-изложба пред фоаето на Ритулната зала, представяща реализираните до момента дейности по проекта.

Проектът е по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." на обща стойност - 7 364 200,00 лв., съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз.