НачалоНовини 2013/12Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

11.12.2013 - ИАГ започна проверки за наличие на контролни пластини на елхите

Горските инспектори към Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и регионалните дирекции започнаха проверки във връзка с кампанията за добив на коледни елхи, иглолистна зеленина и дрянови клони. Стриктно ще се следи за наличието на задължителните контролни пластини, които трябва да са поставени на отсечените дръвчета. 

При проверка на инспектори от ИАГ в района на София са конфискувани 15 иглолистни дръвчета, които са били без пластини. На място веднага е повикан екип на Регионална дирекция по горите – София. Служителите съставят констативен протокол и акт за установяване на нарушението. Елхите са конфискувани. На друг стоков пазар в столицата е установена продажба на 500 бр. дрянови клони без документ. Съставени са констативен протокол, акт и е издадено наказателно постановление  на нарушителя.

В последните дни с началото на кампанията за продажба на коледни дръвчета са проверени множество обекти. Други по-сериозни нарушения не са констатирани. При установяване на нарушения санкциите за физически лица са от 50 до 3 000 лева, а за юридически от 100 до 5 000 лева.