НачалоНовини 2021/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

23.03.2021 - Втората информация от нашата викторина „Учим и знаем за българската гора“: ПРОФЕСИЯ ЛЕСОВЪД

Професия лесовъд

Днес ние можем да се наслаждаваме на горите, защото хората от минали времена до наши дни са полагали грижи за тях. Лесовъдите са специалистите, които се грижат за опазването и правилното стопанисване на горите.

Намесата на лесовъда е необходима за по-бързо възстановяване на гората след горски пожари, както и след масово нападение от вредители (като корояди, листни въшки и други).

Лесовъдът подпомага и ускорява развитието на гората върху места, които са сухи и бедни на хранителни вещества, където няма почва и на повърхността има само скали.

За да се случи това е необходимо да бъдат събрани семена, от които да се произведат качествени фиданки (млади дръвчета) за залесяване. Младите гори се нуждаят от грижата на специалистите, за да пораснат здрави и силни.

Без професионалната и внимателна намеса на лесовъдите тези процеси биха се случили много по-бавно, за период много по-дълъг от човешки живот.

Тези грижи се извършват периодично през целия живот на гората с помощта на  различни лесовъдски мероприятия, сред които и разнообразни видове сечи.оналната и внимателна намеса на лесовъдите тези процеси биха се случили много по-бавно, за период много по-дълъг от един човешки живот.

Горските специалисти също наблюдават и полагат грижи за опазването на дивите животни в горите.

Лесовъдите изпълняват своите задължения в гората дори и при лошо време. Понякога се случва да се справя с различни опасности като пожари, силни студове и бури, проливни дъждове, и др.

Професията на лесовъд е свързана с любов към природата и чувство за отговорност към нея и нейните богатства.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност