НачалоНовини 2021/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

23.03.2021 - Днес ще научите повече за бухала от нашата викторина „Учим и знаем за българската гора“.

ПТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ – БУХАЛ

Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици? В България до сега са установени 426 вида – постоянни, прелетни, зимиващи или скитащи.

През България преминават два големи прелетни пътя – Виа Понтика /по Челноморското крайбрежие/ и Виа Аристотелис / по дорината на река Струма/. По тях всяка есен и пролет стотици хиляди птици изминават дългия път от родните си места в Европа за зимуване в Африка и на следващата година се връщат обратно.

Многобройни и интересни са видовете птици, които постоянно обитават нашите гори.

Знаете ли, че бухалът е най-едрата нощна граблива птица, която се среща в България. Включен е в Червената книга на България за застрашените видове. Издава характерен звук: буху-буху, откъдето произлиза и неговото име. Той достига височина до 70 см, колкото е височината на една маса за хранене. Размахът на крилата му достига до 2 метра, колкото е дължината на едно легло. Очите и човката му са разположени на своеобразно лице, характерно за  птиците от неговото семейство – семейството на Совите. 

Храни се през нощта с мишки, таралежи, змии, гарвани, гълъби. Поради нежния си стомах след поглъщането на храната той повръща твърдите образувания на своите жертви. 

Живее в скали, труднодостъпни за човека или в кухини на дървета в стари широколистни и смесени гори. Той не строи гнездо, а направо снася своите яйца на земята в скални ниши, в хралупи на големи дървета или в стари гнезда на други птици.

Да се наблюдава бухал е много трудно, тъй като той обича спокойствието и е много предпазлив.

Какви звуци издава той може да чуете в звуковия файл, като последвате следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=v16PFqLEg7U&list=PLp52hMYsuYWGhb-SuenDzenfMsNUWMa3s&index=11

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност