НачалоНовини 2021/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

25.03.2021 - Прилепите - летящите бозайници

Прилепите НЕ са мишки, макар и външно да приличат на тях. Тези интересни представители на животинския свят са бозайници, които раждат своите малки живи и ги кърмят с мляко. Отглеждат ги до пълното им израстване в своеобразни детски градини, където се струпват до 500 на 1 кв. м. Майките успяват да открият малкото си дори сред хиляди други! 

В света има близо 1100 вида прилепи, което е близо една четвърт от всички бозайници.  Тяхната уникална способност да летят и да се ориентират дори при пълен мрак им дават възможност да се адаптират към живот в кухини и пещери, дълбоко под земята.

Прилепите се ориентират в тъмното благодарение на ЕХОЛОКАЦИЯТА – те издават звуци с много висока честота, които не са доловими за човека. Тези звуци се отразяват от предметите и когато отново достигнат до чувствителните уши на прилепите, те си създават една 3D картина на заобикалящият ги свят. 

Прилепите НЕ са слепи! Те виждат добре дори през деня. Летят през нощта просто защото тогава нямат врагове, а през нощта и храната е в изобилие. Едно малко прилепче може да изяде до 1000 комара! Всички прилепи, които се срещат в България се хранят с насекоми и са изключително полезни. 

За разлика от плъховете и мишките, те не нанасят вреда на селското стопанство, не се хранят с домашни продукти. 

Учените твърдят, че прилепите живеят близо 10 пъти по-дълго, отколкото е нормално за бозайници с техните размери и могат да достигнат възраст до 40 години. Прилепите имат нужда от опазване тъй като родителите отглеждат само по едно малко на година, а когато през зимата изпаднат в зимен сън или хибернация са много уязвими. 

Всички прилепи в България са защитени от Закона за биологичното разнообразие и лошата им слава е само мит.

По материали на природозащитната организация „Зелени Балкани“.

Снимките са на Атила Седевчев и архив на ДПП "Витоша".

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност