НачалоНовини 2018/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.06.2018 - Промените в климата и защитата на горските екосистеми в Странджа – грижа на българските и турски лесовъди

На 20 юни 2018 г. приключва изпълнението на дейностите по трансграничен проект  „Защита на устойчивите горски екосистеми в Странджа/Йълдъз планина при изменение на климата”. Работата на екипа от Регионална дирекция по горите - Бургас в сътрудничество с експерти от Дирекция по управление на горите в Демиркьой, Република Турция продължи 15 месеца. 

На 31 май и 1 юни 2018 г. в гр. Царево се проведе заключителната пресконференция по проекта. Участие взеха г-н Галип  Узун - зам.-директор на РДГ  Истанбул и ръководител на проекта от страна на Република Турция, г-н Ихсан Джейлан – директор на Горско стопанство Демиркьой, екипа по проекта от страна на Република България, инж. Георги Лапчев – кмет на община Царево и представители на медиите. 

Основната цел на проекта е подобряване на защитата на горските екосистеми в условията на климатични промени, чрез създаване на база данни за промените на климата. Определянето на влиянието на природните бедствия върху горските екосистеми на Странджа/Йълдъз планина ще допринесе за прогнозиране на бъдещи щети, резултат от тези изменения. 

В изпълнение на дейностите са закупени и монтирани три метеорологични станции на три различни надморски височини 25, 150 и 360 м. Местата където са поставени метеорологичните станции са подбрани така, че освен различните надморски височини, да се  обхванат и различни метеорологични условия в централните части на Странджа планина, около с. Кости.

Станции ще бъдат поставени и в други райони от планината, като интересни данни се очаква да се съберат от най-високите части в българската част – района на гр. Малко Търново. Измерването на количеството на валежите под склопа на различните видове гори с различна пълнота и склопеност дава възможност да се определи каква част от количеството на валежите се поема от короните и стъблата на дърветата. 

Създаването на база данни от метеорологичните станции е необходима за дългосрочно проучване на горските екосистеми в Странджа/Йълдъз планина. Информацията ще бъде използвана при разработване на нов трансграничен проект, който ще е свързан с проблемите на съхнене на иглолистните култури, намиращи се в планината.