НачалоНовини 2020/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.04.2020 - ОБРЪЩЕНИЕ на инж. Мирослав Маринов - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, по повод Седмица на гората 2020 г.

 

ОБРЪЩЕНИЕ

На инж. Мирослав Маринов

 изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите

по повод Седмица на гората 2020 г.

 

Уважаеми колеги, 

Скъпи приятели на гората,

Тази година за 95-ти път ще отбележим Седмицата на гората - празник на лесовъдската колегия, на горските инспектори, надзиратели и многобройните служители и работници в горите. Празничната седмица по традиция отбелязваме с много инициативи и забавления за малки и големи и се радваме на красотите на нашите гори. В тези дни се прави обективна равносметка за това, как и доколко изпълняваме своята отговорност и задължения за развитието и опазването на нашите гори, пазим ли духа на празника на залесяването от далечната 1925 година, продължаваме ли да сме най-зелени на Балканите, какво предвиждаме за напред. 

Тази година е различна. Времената, в които сме изправени да живеем днес, са трудни - не дават повод за празници. Именно поради противоепидемичните мерки и обявеното извънредно положение в страната, планираните мероприятия и чествания за Седмица на гората 2020 г.  се отлагат за неопределено време. Независимо от сложната обстановка всички лесовъди продължават да изпълняват своя дълг и задължения.

Уважаеми колеги,

Продължавайте да бъдете отговорни и не допускайте нарушения и неправомерни дейности, които може да са причина за влошаване на състоянието на отделни насаждения, както и на горите в цялост. Сега усилията ни като лесовъди и родолюбци са пренасочени към изпълнение на мерките и разпорежданията за успешно преодоляване на кризата у нас и в света, произтичаща от  глобалната пандемия.

Изказвам дълбока благодарност на всички Вас, които в момента сте на терен и изпълнявате отговорно своите задължения. Добър пример са колегите, които активно се включват в помощ на други органи и институции в период на извънредни условия. Не са малко случаите, в които наши колеги заделят от личните си средства, за да помогнат на нуждаещи се. Не можем да изброим всички примери на човещина и отговорно поведение на колеги, които са факт в днешната и надежда в утрешната реалност.

Уверено мога да твърдя, че ние изпълняваме успешно нашия основен дълг, свързан с опазването и защитата на българската гора. Днес е поставена на изпитание нашата обща съпричастност и обединени сили за изпълнение на задълженията и неотложните дейности, които определят устойчивостта  на горските екосистеми. 

Обръщам се към най-малките приятели на гората – тези, към които най-често отправяме посланията си да обичаме и да пазим горите. Вие, малки приятели, сте нашата истинска надежда за бъдещето и повече от всякога искаме да достигнем до Вас, за да усетим Вашето вдъхновение и жизнерадост! Затова именно към Вас е насочена и единствената наша инициатива за отбелязване на Седмицата на гората през тази година - каним Ви да творите от вкъщи с мисъл и обич към гората! Нарисувайте или напишете с думи това, което мислите и чувствате към гората и го споделете с нас. Всички рисунки, есета и разкази ще публикуваме на интернет страницата на Агенцията по горите.

Уважаеми колеги,

Скъпи приятели,

Нашите празници винаги са белязани от трудни делници. Всички признаваме, че да си лесовъд днес е не само гордост, но и много повече смелост и още повече отговорност! Убеден съм, че българската общественост и българските лесовъди заслужават своята вълнуваща Седмица на гората. След преодоляване на пандемията, при по-подходящи обстоятелства ще отбележим подобаващо и заслужено професионалния си празник.

Бъдете здрави, изпълнявайте с гордост своите задължения и спазвайте дисциплина относно необходимите противоепидемични мерки!