НачалоНовини 2020/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

16.04.2020 - Горски служители предотвратиха разрастването на 28 горски пожара за последните 5 дни

Благодарение на бързата и своевременна реакция на горските служители е предотвратено разрастването на 28 пожара в горските територии за последните 5 дни. За по-голяма част от тях предполагаемата причина е човешка небрежност. В локализирането на огъня са се включили 154 горски служители от държавните горски и ловни стопанства,  89 пожарникари, 32 доброволци. Пожарите са преминали низово на площ от 1200 дка като са засегнали предимно сухи треви и храсти.

Повече от половината от площта е засегната при пожар, на 13 април, на територията на Държавно горско стопанство – Етрополе. Пожарът е възникнал на два фронта, на труднодостъпен, силно пресечен терен, който не дава възможност за достъп на специализирани противопожарни автомобили и техника. Гасенето му е отнело повече от 15 часа като са използвани ръчни и наземни противопожарни инструменти.   

Във връзка с прогнозата за очаквано повишаване на температурите на територията на страната през почивните дни, призоваваме всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън сред природата, в т. ч. и в земеделски земи.