НачалоНовини 2013/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

10.09.2013 - ДПП „Беласица” проведе акция за регламентирано събиране на боровинки

Дирекцията на природен парк „Беласица” към Изпълнителна агенция по горите проведе акция за намаляване на замърсяването и опазване на запасите от боровинки на нейната територия. Участие в нея взеха  служители от парковата Дирекцията, Граничен полицейски участък гр. Петрич и Териториално поделение Държавно горско стопанство – Петрич (ТП ДГС - Петрич). 

Акцията е предизвикана от множеството сигнали за масово събиране на ценния плод за стопански нужди, както и проблемът с отпадъците по билото на планината. На място бяха установени няколко ромски семейства, дошли в Беласица да търсят препитание. Същите се установили да бивакуват в планината, което е забранено в парковата територия и получиха предупреждение да напуснат. 

От тази година Обласният управител на Благоевград делегира права за издаване на позволитено за събиране на боровинки на ДПП „Беласица“. Тези регулярни проверки, установят дали  събирачите на боровинки имат позволително, дали спазват условието да не замърсяват планината, както и да не бивакуват по билото й. 

Поради ограничения брой на служителите си Дирекцията на природен парк „Беласица” е изключително благодарна за съдействието, което оказват служителите на Граничен полицейски участък гр. Петрич и ТП ДГС - Петрич. 

При следващите проверки се включа да се включат  и служители на Регионалната инспекция по околна среда и водите – Благоевград.

Природен парк „Беласица” е защитена територия, обявена с цел опазване на уникални и представителни видове, съобщества и екосистеми, намиращи се на територията му.