НачалоНовини 2013/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

10.09.2013 - Експерти от Изпълнителна агенция по горите презентираха българския опит в прилагането на ПРСР

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) инж. Григор Гогов официално прие и запозна с дейността на агенцията председателя на Асоциацията на собствениците на гори на Македония Вую Соколовски и организационния секретар Дарко Скендерски. 

15 недържавни собственици на гори от Република Македония, членовете на Фондация „Връзка между природните стойности и хората” (CNVP), базирана в Македония и Албания, са на двудневно посещение в България. Целта на визитата е да се запознаят с нашия опит в договаряне, организация и прилагане на политиката за развитие на селските райони, конкретно с тези на горското стопанство. Приложените практики, които са довели до положителни резултати в  използването на структурните фондове и оперативните програми на Европейския съюз, са насочили представителите на Фондацията към страната ни.

На проведената днес в ИАГ работна среща д-р инж. Ценко Ценов – началник отдел „Недържавни гори и контрол върху дейностите в горите“, и инж. Николина Симеонова – главен експерт в дирекция „Проекти и международни дейности“ представиха на македонските колеги българския опит в прилагането на мерките от Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.(ПРСР) в сектор „Горско стопанство“. За македонските недържавни горовладелци изключителен интерес представляваше развитието на недържавното горско стопанство, ПРСП, както и други програми за финансиране на горския сектор у нас.

По време на събитието бяха водени активни разговори и дискусии. В тях участие взеха инж. Стойчо Бялков – директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности” и инж. Станислав Банчев – експерт в дирекция „Развитие на селските райони“, МЗХ.