НачалоНовини 2021/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

03.06.2021 - Задържаха 142 куб.м незаконна дървесина на територията на ДЛС Каракуз.

Дейността на обекта е спряна.  

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите – гр. Русе задържаха 142 куб.м незаконна дървесина на територията на ДЛС Каракуз.  Нарушението е констатирано по-рано днес след теренна проверка на обект на територията на стопанството. 

При извършване на инспекцията проверяващите установили на терена 92.5 пространствени кубика дърва от дървесен вид „цер" – стара дървесина, неизвестно кога е отсечена и 50 пространствени кубика прясно отсечена дървесина от същия дървесен вид. Дървесината е задържана и е дадено разпореждане за спиране на дейността в обекта.  

Документна проверка установява, че същият отдел е освидетелстван с протокол в началото на месец януари 2021 г. В документа е записано наличие на временен склад на 140 плътни кубика от всички категории дъвесина от дървесни видове „цер" и „благун". Проверяващите установили, че превозни билети от този отдел са извозени с 54 пл. куб. повече дървесина от наличната по документи. 

Инспекторите констатират, че на 01.06.2021 г. пак за същия отдел е издадено позволително за сеч, без да бъдат качени в Интернет базираната система на ИАГ, съответно технологични планове, карнет описи и сортиментни ведомости. 

По нормативни документи, това позволително влиза в сила след тридневен срок., т.е. от 04.06.2021 г. Проверките по случая продължават. 

Ще бъдат уведомени разследващите органи на МВР и Прокуратурата.