НачалоНовини 2013/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

23.10.2013 - Експерти от ДПП „Персина” участваха в международна конференция за речната морфология и екологично управление на река Дунав

В Хейнбург (Австрия), в рамките на Международна конференция, организирана в изпълнение на Проект DANUBEPARKS STEP 2.0, представители на различни заинтересовани групи създадоха нова инициатива за проекти за сътрудничество по поречието на река Дунав.

Двудневната конференция за речната морфология и екологично управление, свикана от екипите на проектите на ДУНАВСКИ ПАРКОВЕ STEP 2.0 и NEWADA дуо, събра за пръв път около кръглата маса за разговор представители на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (EUSDR), администрациите на плавателните пътища и Дунавските защитени територии.

Целта на събитието бе да се създаде нова платформа за международно сътрудничество. Да бъдат идентифицирани и обсъдени съществуващите потенциални области за конфликти на различните заинтересовани страни, за да бъдат разработени общи подходи за решаването им. 

„Река Дунав е не само воден път и не само рай за отдих. Събития, като тази конференция, са за да ни помогнат да комбинираме различни интереси и потребности”, каза в своето обръщение изпълнителният директор на администрацията за воден транспорт Виа Донау г-н Ханс-Петер Хасенбиклер.

Говорителят на ДУНАВСКИ ПАРКОВЕ Карл Манцано, директор на Национален парк Донау-Ауен, добави: „ Бих искал като резултат от това събитие от високо ниво, да видя множество инициативи и идеи за бъдещо трансгранично сътрудничество по поречието на Дунав”.

Дирекцията на Природен парк „Персина” към Изпълнителна агенция по горите, участва като партньор по трансграничен проект „Утвърждаване на мрежата от Защитени територии „ДУНАВСКИ ПАРКОВЕ“, като платформа за опазване на Дунавското природно наследство“ – DANUBEPARKS  SEE/D/0165/2.3/Х. Проектът спомага за развитие на Дунавския регион и насърчава запазването на природата на национално и трансгранично ниво, което е от особена важност за защитените територии в България. Проектът се финансира от Европейската комисия, чрез Международната програма „Югоизточна Европа 2007-2013” и национално съфинансиране, което е осигурено от Министерство на регионалното развитие.