НачалоНовини 2022/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.03.2022 - От началото на месец март, само за три дни, горските инспектори към регионалните дирекции по горите извършиха 2220 проверки

За периода от 01.03.2022 г. до 03.03.2022 г., горските инспектори към регионалните дирекции по горите от цялата страна са извършили близо 2220 проверки. Целта на инспекциите е както установяване на нарушения, така също и осъществяване на превенция и предотвратяване на посегателства в горските територии.

 

За трите дни от служителите от регионалните дирекции са съставени над 80 констативни протокола и 65 акта. Основно установените с актове нарушения са за сеч на немаркирани дървета, съхранение и транспортиране на немаркирана и непридружена с превозен билет дървесина, с превозни средства без GPS – устройства. Санкционирани са и собственици на обекти за складиране, преработване и търговия с дървесина за неработещи  системи за постоянно видеонаблюдение и некоректно водене на електронните дневници.

 

Задържани са 14,00 плътни куб. м обла строителна дървесина и 21,00 пространствени куб. м дърва за огрев, както и две моторни превозни средства, пет каруци, един моторен трион.

 

178 незаконно отсечени дървета установиха служителите на Регионална дирекция по горите – София. Нарушението е констатирано в два обекта, с издадени позволителни за сеч, на територията на Държавно горско стопанство Ботевград. Работата по случая продължава. Предстои съставянето на актове на виновните лица.

 

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Велико Търново задържаха 14 плътни куб. м обла строителна дървесина. Дървесината е съхранявана в обект за складиране, преработване и търговия в гр. Севлиево. Собственикът на обекта не е представил превозен билет, доказващ законния й произход. Установени са и несъответствия между представените превозни билети и маркирането на съхраняваната в обекта дървесина. Горските служители са изготвили констативен протокол, с който са задържани представените превозни билети и дървесината. Потърсено е съдействие от служители на МВР, които са образували полицейска преписка.  

 

Отново призоваваме гражданите при съмнение за нарушения и незаконни дейности в горите да сигнализират на телефон 112, както и в онлайн приложението „Защити гората“ (https://zashtiti.gorata.bg).