НачалоНовини 2013/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

25.10.2013 - Проведоха се обучителни семинари в изпълнение на дейност D1 по проект LIFE10NAT/BG/146

На 21.10.2013 г. в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“, гр. Тетевен, с участието на ученици от 9-ти и 10-ти клас, се проведе обучителен семинар. Лекторът д-р инж. Анна Петракиева – главен експерт в отдел "Възобновяване, стопанисване, ползване и защита на горите" в Изпълнителна агенция по горите представи презентация на тема „Горите – природно богатство“.  Обучението продължи с практически занятия на терен, където учениците бяха запознати с характерните за района дървесни видове. Беше представена ролята на горите за съхраняване на генетичтния фонд и опазване на биоразнообразието.

Обучение за възможностите за кандидатстване и подаване на проектни предложения по Програма LIFE+, проектът „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000” и изпълнените до момента дейности по него, се проведе в гр. Ловеч, на 22.10.2013 г. Семинарът беше открит от д-р инж. Любчо Тричков – директор на Дирекция „Проекти и международни дейности” и административен асистент по проекта. Лектори на обучението бяха д-р инж. Деница Пандева – началник отдел „Международни дейности“ и г-жа Петя Славчевска – старши експерт в отдел „Международни дейности“ в Изпълнителна агенция по горите, подпомагани от д-р инж. Любчо Тричков и инж. Свилена Божинова – директор на ГСС София и координиращ бенефициент по проекта. 

Участие в семинара взеха служители от Регионална дирекция по горите гр. Ловеч, както и служители от териториалните поделения на Северозападно Държавно горско предприятие гр. Враца – Държавни горски стопанства „Черни Осъм“, „Троян“, „Никопол“, „Плевен“, „Ловеч“ и Държавно ловно стопанство „Русалка“. 

Успоредно с това бяха направени презентации по отношение на климатичните промени и влиянието им върху горскодървесната растителност, Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 – режими на управление на горите в НАТУРА 2000 и Горската семепроизводствена база. 

Двете мероприятия са в изпълнение на Дейност D1: „Провеждане на обучителни семинари на място” по проект LIFE10NAT/BG/146 „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000” по Програма LIFE+. Изпълнителна агенция по горите е отговорен асоцииран бенефициент за изпълнението на тази дейност. Координиращ бенефициент на проекта е Горската семеконтролна станция, гр. София. 

По-подробна информация за проекта и заложените дейности може да бъде намерена на  електронната страница на проекта http://forestgenefund.eu.