НачалоНовини 2022/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

13.04.2022 - Горските инспектори от регионалните дирекции по горите са извършили над 2400 проверки през последните четири дни

За периода 8 – 11 април.2022 г. горски инспектори от регионалните дирекции по горите в страната са извършили над 2400 проверки по спазване на горското и ловно законодателства. 

Проверени са 215 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, близо 250 обекта за добив на дървесина, над 1070 превозни средства, транспортиращи дървесина, 880 риболовци и физически лица. 

Съставили са 33 констативни протокола и 29 акта за нарушения, от които 27 са по Закона за горите и 2 по Закона за рибарството и аквакултурите. 

Задържани са над 109 пространствени куб. м дърва за огрев, едно моторно превозно средство и 50 кг билки.

През периода са работили 116 екипа горски инспектори като установените нарушения са предимно за незаконен добив и съхранение на незаконна дървесина, транспортиране на дървесина с превозни средства без или с нефункциониращи GPS – устройства, неотговарящи на нормативните изисквания системи за постоянно видеонаблюдение на складовете за преработка и търговия с дървесина и др. 

Служители на РДГ - Пазарджик са установили, че в имот, находящ се в землището на с. Сбор, община Пазарджик е извършен незаконен добив на дървесина. За установеното е изготвен констативен протокол, с който са задържани 100 кубика дърва за огрев от дървесните видове зимен дъб и благун. Уведомени са органите на МВР. Работата по случая продължава, като предстои да бъде уведомена и компетентната прокуратура.