НачалоНовини 2023/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

25.08.2023 - ЛЗС София проведе годишен инструктаж по лесозащита със стопани на гори

Годишен инструктаж по лесозащита проведоха ескперти от Лесозащитна станция – София на територията на Регионална дирекция по горите - София. Това е последният от поредицата инструктажи, организирани от Лесозащитна станция - София за южната част в района на станцията, след проведените по-рано този месец на територията на регионални дирекции - Благоевград и Кюстендил.

На терен бяха дадени насоки за извършване на есенното лесопатологично обследване съгласно нормативната база за защита на горските територии от болести, вредители и други повреди. Дискутирани бяха и организационни въпроси по извършване на лесозащитните мероприятия до края на 2023 г. 

Експертите посетиха обекти на територията на Държавно горско стопанство - Сливница към Югозападно държавно предприятие, включени в прогноза с мероприятие за въздушно пръскане срещу борова процесионка. Описаните наблюдения на служителите на стопанството показват, че летежът и яйцеснасянето на боровата процесионка продължават. 

Предстои експертите по лесозащита да извършат контролното лесопатологично обследване преди въздушното пръскане срещу вредителя. Продължават и обследванията в иглолистните и широколистните гори на цялата страна, въз основа на които ще бъдат планирани лесозащитни мероприятия за 2024 г. 

Предстоят инструктажи и в регионалните дирекции по горите в Северна България в района на дейност на ЛЗС - София.