НачалоНовини 2013/12Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.12.2013 - ДПП „Беласица” представи План за управление на парка

На 18 декември 2013 г. Дирекция на природен парк „Беласица” към Изпълнителна агенция по горите проведе обществено обсъждане на Плана за управление на парка. Събитието се проведе в залата на община Петрич. Участие взеха представители на регионални държавни институции, туристически дружества, природозащитни организации, читалища, училища, собственици на къщи за гости, жители на селата от Подгорието, местни медии и други.

София Илкова, главен експерт „Биологично разнообразие, международна дейност и проекти” при ДПП „Беласица” представи работата с местните заинтересовани страни и благодари за всички идеи и предложения, които подпомагат дейността на експертите. „Силата на хората, живеещи в близост до парка е в тяхното обединение. Колкото и да е добър един План за управление, положителни резултати, ще има само тогава, когато всички заедно работим за неговото успешно прилагане”, заяви тя, цитирайки част от визията за развитие на Природния парк до 2030-та година. 

Ръководителят на екипа Людмила Димитрова направи презентация и посочи целите, които трябва да бъдат постигнати от ръководството на парка в близките 10 години, както и заложените програми: опазване и поддържане на биологичното и ландшафтното разнообразие; постигане на баланс между опазване и устойчиво ползване на ресурсите; създаване на условия за развитие на устойчив туризъм;  и усъвършенстване политиката на управление и специализирана охрана на парка. 

На 19.12.2013 г. Дирекцията  на „Беласица” представи официално на пресконференции в Благоевград и в София изработения План за управление на Природен парк „Беласица”. 

Едно от най-големите предимства на парка е неговото биологично и ландшафтно разноообразие, което трябва да бъде съхранено, защото има огромен потенциал да привлича туристи от цял свят, бяха категорични експертите, изработили документа. Сред другите предимства, е и културно-историческата значимост на района на Подгорието, богат на прекрасна природа, история, обичаи и характерна кухня.

В периода от 16 - 17-ти декември 2013 г. паркът организира и Дни на отворените врати в селата Беласица, Коларово, Самуилово, Яворница, Камена, Ключ, Скрът и Габрене, за да може хората от Подгорието, също да изкажат своето мнение. 

Проявите са част от проект: „Разработване на План за управление на Природен парк „Беласица”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”