НачалоНовини 2014/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

01.04.2014 - Министърът на земеделието и храните проф. д.с.н. Димитър Греков и Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите - инж. Григор Гогов, откриха днес паметна плоча «120 години Регионална дирекция по горите – Бургас».

Министърът на земеделието и храните проф. д.с.н. Димитър Греков и Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите - инж. Григор Гогов откриха в Бургас паметна плоча «120 години Регионална дирекция по горите – Бургас». 

С тържественото поставяне на мемориалния знак пред сградата на регионалната дирекция по горите бе отдадена заслужена почит и към други две паметни годишнини - «135 години централна горска служба» и «105 години Съюз на лесовъдите в България». 

В обръщението си, министър Греков приветства идеята да се съберат трите дати в един паметен знак като част от богатата и впечатляваща история на лесовъдската колегия. «Младите поколения лесовъди трябва да познават своята история, за да бъдат не само признателни потомци, но и последователи, които се вълнуват от съдбата на българскта гора» - каза министър Греков.

Официални гости бяха проф. Светла Бъчварова – председател на Комисия по земеделието и храните при 42-то Народно събрание, д-р инж. Валентина Маринова, зам.-министър – Бюрхан Абазов, проф. Иван Палигоров – Председател на Съюза на лесовъдите в България, Димитър Николов – кмет на Община Бургас, заместник областният управител на град Бургас, инж. Пейчо Върбанов – Директор на Югоизточно държавно предприятие, народни представители, 

Директорът на Регионална дирекция по горите – Бургас, инж. Митко Митев, запозна присъстващите с историята на ведомството и следите, които е оставило през годините в лесовъдското дело.

Участници в церемонията бяха ръководството и директорите на дирекции на ИАГ, директорите на регионалните дирекции по горите, структурите на ИАГ, директорите на държавните горски предприятия и техните териториални поделения , лесовъди и граждани.

Поставянето на плочата е първото от поредицата събития, предшестващи предстоящата „Седмица на гората 2014”, която по традиция се провежда през първата пълна седмица на настоящия месец, тази година от 7 до 13 април.