НачалоНовини 2014/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.04.2014 - Главният секретар на ИАГ, инж. Веселин Райчев, взе участие в конференция за щетите в земеделските райони, причинени от диви животни

Главният секретар на ИАГ взе участие в Министерска конференция за щетите в земеделските райони, причинени от диви свине в гр. Осийек, Хърватия. Представители на седем държави - Албания, България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Словения и Сърбия, дискутираха начините за разрешаване на проблема с дивите животни и намаляване на вредите, нанесени от тях. 

По време на конференцията бе обсъдена възможността за стартиране на проект „Въздействието на политиката на управлението на популацията от диви свине в Югоизточна Европа – актуално състояние и бъдеще – WIBOR”. Като основни цели на проекта са заложени редуциране популацията на дива свиня и намаляване на вредите, нанесени от нея върху земеделските култури. 

„В България проблемът с унищожаване на земеделската реколта от диви животни не се счита за бедствен, но евентуално сътрудничество в рамките на този проект ще допринесе за постигане на ефективни резултати” – каза главният секретар на ИАГ.

Предстои активна комуникация с държавите, предложени за участие в проекта, с цел координиране и изясняване други подробности по отношение на предложението за проект.