НачалоНовини 2014/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.04.2014 - ИАГ и БДЗП представиха работата си по проект LIFE+ за опазване на ключови горски местообитания на малкия креслив орел

Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) представиха работата си по проекта LIFE+ за опазване на ключови горски местообитания на малкия креслив орел, финансиран от ЕС, на пресконференция в Бургас. 

Събитието се проведе на 2 април 2014 г. и е част от поредицата мероприятия, свързани с предстоящата Седмица на гората 2014. 

„Предимството на този проект се крие в ползите от сътрудничеството между ИАГ и БДЗП“ - подчерта инж. Веселин Райчев, гл. секретар на ИАГ. „Фактът, че БДЗП е основен участник в подготовката на мрежата НАТУРА 2000, а ИАГ - една от институциите, отговорна за контрола върху управлението на повече от половината от териториите в мрежата, показва необходимостта от настоящото сътрудничество. Съвместната работа по проекта, от своя страна, гарантира устойчивост на постигнатите резултати. “ 

В миналото малкият креслив орел е бил често срещан в България вид, но в момента гнездящите двойки са около 400 бр. Голяма част от тях са концентрирани в териториите, които проектът обхваща. В България орелът е защитен от закона вид и е включен в Червената книга в категорията уязвим. 

Известните заплахи за малкия креслив орел включват неустойчиво стопанисване на горите, безпокойство през периода на размножаване, бракониерски острел и др. В рамките на проекта ще бъдат събрани необходимите данни относно тези и други заплахи. Ще се търсят и връзките между горскостопанските практики и промените в местообитанията на орела.

За да бъде опазен малкият креслив орел и местата, които той обитава, в рамките на проекта се предвижда включване на биоразнообразието като приоритет в планирането на горскостопански дейности. Опазването на природните ресурси не винаги означава ограничени икономически възможности. Много от проектните дейности са от директна полза не само за вида, но и за хората като например – не-дървесните икономически ползи от горите (производството на мед и пчелни продукти) и разработване на горско-екологични мерки и компенсаторни плащания по НАТУРА 2000 за собственици на гори по подобие на агро-екологичните плащания.