НачалоНовини 2014/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

30.04.2014 - МЗХ, ИАГ и WWF съвместно ще развиват подзаконовата рамка за екосистемните ползи от горите

„Необходимо да се разработи Наредба, която в изпълнение на Закона за горите да регламентира обществените екосистеми ползи от горските територии“. Това заяви зам.- министър д-р инж. Валентина Маринова по време на срещата между представители на МЗХ, ИАГ и Световния фонд за опазване на дивата природа (WWF). Заместник-министърът подчерта, че гората не е само дърводобив, а има и други ресурси, които могат да са в полза на обществото.

Тя отбеляза, че за подобряване на партньорството между двете страни и утвърждаване на добрите практики и опит е необходимо да се актуализира споразумението за сътрудничество между ИАГ и WWF подписано през 2010 г в изпълнение на Българо-Швейцарската програма за развитие, в която и МЗХ е партньор.

 „Още в първата половина на предстоящия месец ще бъде сформирана работна група от експерти на МЗХ, ИАГ, ДПП, собственици на гори и представители на WWF – България, която да работи по проекта на Наредбата.“ - каза  зам. изпълнителният директор на ИАГ инж. Альоша Даков. Според него първо трябва да се разработи методика за остойностяване на екосистемите ползи от горите, като се направи преглед и на съществуващия опит в тази насока. Коментирани бяха и други подходи за успешното разработване на проект на Наредба.

Природозащитниците Тома Белев и  Юлия Григорова отбелязаха, че тази работна група може да си постави амбициозната цел в рамките на 3-4 месеца да бъде подготвен проект на такава наредба, който да бъде представен за по-широко обсъждане със заинтересованите страни, включително МОСВ.

В работната среща участие взеха представители на WWF Дунавско-Карпатска програма и експерти от МЗХ и ИАГ.