НачалоНовини 2014/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

29.05.2014 - Бракониер беше осъден за деянията си

Административният съд – Шумен със свое решение от 15.04.2014 г. потвърди решения на Районните съдилища в град Шумен и град Нови Пазар, за извършени груби бракониерски прояви през 2012 г. на лицето с инициали В.П.И, жител на град Варна. 
Благодарение на бързите, обективни и безпристрастни действия на служители от Регионална дирекция по горите – Шумен, съдебните органи и активното съдействие на Окръжна прокуратура – Шумен, на лицето са наложени санкции за деянията му.
За неправомерните си действия в района на община Каолиново и община Венец, нарушителят е осъден на три години лишаване от право на лов, отнемане в полза на държавата на джип „Нисан Патрол” и ловна карабина „Браунинг” с прибор на нощно виждане, с които са извършени незаконните действия. Наложено е също административно наказание „глоба” в размер на 800 лева.
През 2012 г. лицето В.П.И в землището на с. Долина и Сини вир, общ. Каолиново, обл. Шумен е ловувало в забранено за лов време и място, с използване на забранени средства за целта. В.И. е уличен в бракониерство, след като са открити трупове на 4 диви прасета, елен и сърна, от които липсват рибици и бутове. В района са намерени и гилзи от карабина „Браунинг” и следи от автомобилни гуми.  При една от акциите горски и полицаи преследват нарушителя, който управлява джип „Нисан”, дори му залагат лента с шипове, но той успява да избяга. По-късно при оглед на возилото, проверяващите откриват шип в гумата на автомобила, което го издава.
Деянията на въпросното лице са своевременно установени от компетентните контролни органи и квалифицирани от наказващия орган като нарушения по Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД). Те са потвърдени и от съответните органи на съдебната власт, а именно Районен съд – гр. Шумен и Районен съд – гр. Нови Пазар.
Този случай на бракониерство предизвика изключително силен обществен отзвук и остра реакция от страна на ловната общественост. Усилията на органите на РДГ- Шумен и на ОД на МВР – Шумен, провели мащабна специализирана акция по залавянето на бракониера, извършвал нееднократно незаконни деяния в региона, не останаха напразни.
 Предстои наказанията да бъдат приведени в изпълнение.