НачалоНовини 2014/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

29.05.2014 - Стартира работата по разработване на Стратегическия план за развитие на горския сектор 2014-2023 г.

На 28 май, 2014 г. от 14:00 ч. в зала 400 на Министерство на земеделието и храните се проведе първа среща на Консултативния съвет за подпомагане разработването на Стратегическия план за развитие на горския сектор 2014-2023 г. Заседанието бе открито от инж. Веселин Райчев – Главен секретар на ИАГ и ръководител на проект „Стратегическото планиране в българските гори – гарант за ефективно управление и устойчиво развитие” по Оперативна програма „Административен капацитет”, който обърна внимание на това, че в изпълнение на този проект, на 08.05.2014 г. е подписан договор с фирма „Фокус системс“ за изпълнение на дейност 4 „Разработване, обсъждане и приемане на Стратегически план за развитие на горския сектор 2014 – 2023 г.“

Приветствие към участниците в заседанието отправи инж. Альоша Даков – Зам. Изпълнителен директор на ИАГ и председател на Консултативния съвет създаден със заповед на Изпълнителния директор на ИАГ като спомагателен орган от представители на всички основни заинтересовани страни в горския сектор с основна задача да подпомогне разработването на новия Стратегически план. Той поздрави участниците в първото заседание на Консултативния съвет, като изрази увереност, че членовете му – представители на всички заинтересовани страни, ще подпомогнат разработване на Стратегическия план, с реализирането на който ще се гарантира успешното развитие на отрасъла.

 В съответствие с дневния ред, презентация за проекта „Стратегическото планиране в българските гори – гарант за ефективно управление и устойчиво развитие”, неговите цели, дейности, очаквани резултати и т.н. изнесе д-р инж. Любчо Тричков – Директор на Дирекция „Проекти и международни дейности“ и координатор на проекта. 

Членовете на Консултативния съвет обсъдиха и приеха Правила за работа, които да регламентират детайлно задачите, реда и начина на работа на този спомагателен орган.

Представители на консултантската фирма изнесоха презентация, свързана с напредъка по изпълнение на договора за краткото време от неговото подписване до срещата на Консултативния съвет, както и тяхната визия, свързана със обхвата и съдържанието на проекта на Стратегически план, графика за изпълнение на поставените цели и задачи, роля и значение на Консултативния съвет за успешното разработване на Плана, възможности за провеждане на мониторинг на неговото последващо изпълнение и т.н. 

По време на заседанието бе проведена дискусия, на която бяха обсъдени основни въпроси, касаещи работата на Изпълнителя и на Консултативния съвет. Подчертана бе важността на основната цел пред Съвета и кратките срокове, в които следва да бъде разработен първи вариант на Стратегическия план, разглеждането и приемането му от Експертен съвет на ИАГ, провеждането на обществено обсъждане по време на шест регионални кръгли маси, отразяването на бележките и предложенията от тях и окончателното му приемане от Експертен съвет, представянето му за одобрение от Министъра на земеделието и храните и пред обществеността по време на национална кръгла маса.

Очаква се през месец юни, 2014 г. да бъде изготвен първи вариант на новия Стратегически план за развитие на горския сектор, който ще бъде публикуван на  специално създадена интернет страница с цел улесняване на общественото му обсъждане.