НачалоНовини 2014/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

30.05.2014 - Проведе се международна конференция по проект „Засилване на изследванията в горите на Средиземноморието чрез подобряване на координацията и интеграцията” – FORESTERRA.

На 27-28 май 2014 г. в гр. София беше проведена международна конференция по проект „Засилване на изследванията в горите на Средиземноморието чрез подобряване на координацията и интеграцията” – FORESTERRA. 

Инж. Григог Гогов – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, откри конференцията и поздрави присъстващите като подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството между страните от Средиземноморския регион, и особено между държавите от Балканския полуостров, за опазване на горите и развитие на горския сектор. 

Участниците -  над 35 представители от Албания, Босна и Херцеговина, България, Испания, Йордания, Македония, Португалия и Сърбия, както и представител на Европейската комисия, бяха приветствани и от проф. Христо Цаков – директор на Институт за гората, БАН и доц. Петър Желев – заместник ректор на Лесотехническия университет.

Беше изнесена информация относно структурата на проект FORESTERRA, постигнатите до този момент резултати, планираните бъдещи действия за засилване на сътрудничеството, възможностите за разработване и финансиране на проекти по Хоризонт 2020 и други програми на ЕС, както и възможностите за изграждане на международни консорциуми за съвместно разработване и кандидатстване с проектни предложения.

Участниците подчертаха своя интерес от предприемане на конкретни стъпки по идентифициране на общи проблеми и проектни идеи, както и необходимостта от засилване на политическата подкрепа за горския сектор. 

Целта на самия проект FORESTERRA  е да засили координацията и интеграцията между изследователските програми за горите, да се подобри научното сътрудничество между държавите в Средиземноморския регион (членки и кандидат – членки на ЕС), както и тези от области със средиземноморски климат (Австралия, Южна Африка, Чили и Калифорния). Финансира се по Седма Рамкова програма, по която Изпълнителна агенция по горите е партньор. Конференцията беше осъществена в изпълнение на Работен пакет 7: „Информационна дейност”, основна задачи на която  е да разпространи придобития опит и да генерира нови приноси и идеи от страните в Средиземноморието, които не участват в проекта, с цел бъдещо развитие на транснационалната изследователска програма FORESTERRA.

 
Документи