НачалоНовини 2014/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

30.05.2014 - Над 40 доброволци се включиха в почистването на местността „Кайкуша” в ПП „Персина”

Над 40 доброволци се погрижиха за чистотата на кътовете за отдих и инфраструктурата на Природен парк „Персина” към Изпълнителна агенция по горите, като на фокус бе Защитена местност „Кайкуша“. Мероприятието се проведе като част от дейностите по  проект „Устройство управление на ПП „Персина“, по оперативна програма „Околна среда 2007 -2013“. С тази инициатива Дирекцията на парка отбелязва за 8-ми път станалия традиционен „Ден на природните паркове”. Всяка година обект на почистване и облагородяване е различен кът за отдих. 

„Природните паркове са най-посещаваната и съответно най-уязвимата територия на България. Всяка година регистрираме около 3 хиляди посещения, които оставят своя отпечатък. Затова почистването и ремонтът на инфраструктурата е добре да стават повече от веднъж годишно”- смятат експертите от парка.  

Мероприятието събра участници на различни възрасти с различни интереси,  представители на местни училища и администрации. Началото беше поставено с лекция на открито за забележителностите и красотите на природата на територията на Природните паркове в България. На терен на входа на ЗМ „Кайкуша“ беше позиционирана тематична изложба специално подготвена за „Деня на Природните паркове“, „Природните паркове в България“. Интересът към изложбата беше голям, всички присъстващи бяха впечатлени от красотата на представените необятни кътчета.