НачалоНовини 2014/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

01.07.2014 - ДПП „Сините камъни“ проведе летен лагер

Приключи двуседмичното лятно училище, организирано от Дирекция на природен парк „Сините камъни“ към Изпълнителна агенция по горите съвместно с Детски комплекс гр. Сливен.  Летните занимания включваха редица мероприятия с участието на група деца от кръжок „Фитодизайн“ с ръководител Живка Георгиева.

В първия ден от програмата учениците посетиха Природозащитен туристически център „Сините камъни“, където експерти на парка ги запознаха с целите и работата на дирекцията. Веселин Шишков – планински спасител към БЧК – Сливен, запозна учащите с правилата на поведение в природата, туристическите и другите видове маркировки, с безопасното пребиваване в планината, с вещите необходими при преход и др. В две поредни седмици малчуганите посетиха заедно със специалисти от парка местностите „Долапите“, „Карандила“, „Тодоровото аязмо“ и „Халката“. Получиха информация за скалните феномени и природни забележителности на територията на „Сините камъни“, за митовете и легендите, които се носят за тях. Видяха различни туристически маркировки и научиха как да се ориентират при различни маршрути и през различните сезони.

На 24.06.2014г. Еньовден при поход до „Карандила“ децата се запознаха с лечебните растения, научиха се да ги разпознават, запомниха основните правила за бране, сушене и запазване на билките. Видяха някои от защитените видове орхидеи, пеперуди и други, срещащи се в тази местност.