НачалоНовини 2014/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

24.09.2014 - Едни и същи цели стоят пред Изпълнителна агенция по горите като администрация и екологичните организации

„Трудно е да се изчисли реалният обем незаконно добита дървесина, но е силно преувеличена цифрата от 2,4 млн. куб. м. Отсеченото без позволитени и марка е вероятно над 100 хил. кубика годишно” – каза инж. Тони Кръстев, Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/ на проведената днес, в сградата на БТА обществена дискусия за нарушенията, свързани с незаконния дърводобив и намирането на решения за по-добра защита на българските гори от злоупотреби.

 „Едни и същи цели стоят пред ИАГ като администрация и екологичните организации, затова и предложенията на WWF като природозащитна организация се препокриват с мерките, които Агенцията предприема за намаляване на нарушенията в горския сектор”- допълни той. 

Инж. Тони Кръстев представи вече предприетите мерки за по-ефективно управление в горите, свързани със свободен достъп до издадените позволителни за сеч на официалния сайт на ИАГ, както и за издадената заповед за задължително информиране на кметовете на населените места за извършваните сечи и публичното им оповестяване. „Одобрени са предвидените средства за разработката на  електронната система за проследяване на превозния билет, като се предвижда свързването й и със система за проследяване на обекта”, информира изпълнителният директор на ИАГ.

До края на годината ще бъдат сертифицирани 40 % от българските гори, което също трябва да доведе до намаляване на нарушенията в горския сектор. Присъстващите бяха единодушни по отношение необходимостта от законодателни промени, които да засилят ефективността на мерките срещу нарушителите. Факт е проблемът с ниската събираемост на наказателни постановления, както и с различните мерни единици за добитата дървесина. Държавата търси начини за решаване на тези въпроси.  

На въпрос какво мисли за идеята Агенцията по горите да излезе от Министерството на земеделието и храните зам.-министърът на земеделието Георги Костов заяви, че в историята на горите в България мястото на горското ведомство през годините е било различно – имали сме дори Министерство на горите. Тази препоръка може да се приеме за логична – например Агенцията по горите да е държавна агенция, подчинена на Министерския съвет. По-съществено е обаче как се борим срещу причините да има незаконни практики, допълни той.