НачалоНовини 2014/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

22.10.2014 - ПЪСТРОЦВЕТЕН „ФЕСТИВАЛ НА КЕСТЕНА 2014 Г.“ В СЕЛО КОЛАРОВО

На 25 октомври 2014 г., събота, Дирекцията на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителната агенция по горите  организира за трета поредна година Фестивал на кестена. Проявата е съвместна иницатива с Българска Фондация Биоразнообразие и община Петрич. Събитието ще се проведе на площада пред читалище „Яне Сандански” в село Коларово, с начален час 14.00 часа.

Гостите на събитието ще имат възможност да се насладят на традиционните фолклорни изпълнения на ансамбли от осемте населени места от Подгорието - Беласица, Коларово, Самуилово,  Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене. Те ще могат да дегустират характерни за региона ястия - различни видове баници, пляска, зелеви и лозови  сарми, триен боб, обредни хлябове и много други.  Ще се похапват варени и печени кестени, както и сладкиши приготвени от тях.  Гозбите ще бъдат приготвени специално  за празника. 

Шатри ще представят специфични местни продукти  - кестенов мед, мед от акация, ракия от орехи, от смокини, билки, сок от дренки. Пъстри носии, фотоизложба и самобитни ритуали, са само част от богатството, което ще се разкрие пред присъстващите. В програмата е предвиден и Конкурс за най-добро традиционно ястие.  

Представители от селата Първомай и Рупите, също ще се погрижат за доброто настроение на гостите на фестивала. Учениците от Професионална гимнация по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Петрич ще представят традиционни храни от района на Беласица. 

За любителите на планината  се предлага разходка с  професионален водач по туристически маршрут „Чудната Беласица“,  водещ до местността  Чуката. Тръгването ще бъде в 16.30 часа.

Очаква Ви разнообразна програма с незабравими мигове. Заповядайте на пъстроцветният „Фестивал на кестена 2014 г.“ в село Коларово!