НачалоНовини 2014/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

27.10.2014 - ДПП „Беласица” проведе Фестивал на кестена 2014 г.

Дирекцията на природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите за трета поредна година проведе Фестивал на кестена. Събитието се състоя на 25.10.2014 г., (събота), в село Коларово. 

Стотици гости се събраха в подножието на планина Беласица. Официалните лица, които присъстваха  на събитието бяха народният представител инж. Димитър Танев, кметът на село Коларово Атанас Гошев, кметът на община Петрич инж. Вельо Илиев,  заместник-областният управител на област Благоевград Димитър Капитанов, директорът на Регионална дирекция по горите град Благоевград инж. Георги Янкулов, директорът на Природен парк „Беласица“ Добриел Радев, директорът на Държавно горско стопанство Петрич инж. Росен Баев, директорът на Държавно горско стопанство Първомай инж. Христо Коларов. 

В приветственото си слово директорът на ПП „Беласица“ подчерта,  че Фестивалът на кестена е един чудесен начин с общи усилия да се популяризиризира най-младия природен парк в България, района на Подгорието и Община Петрич. Той изказа благодарности към всички местни хора за съдействието при организирането и провеждането на едно от най-значимите събития в района на планината. 

Селата от Подгорието - Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене впечатлиха  всички присъстващи с чудесните изпълнения на своите самодейни състави и вкусните домашно приготвени традиционни ястия. Предлагаха се и вкусни специалитети с кестен, като пънчета от кестени, пълнена печена тиква с кестени и други най-различни изкушения приготвени от тях.  Кестените присъстваха в украсата и на всяка шатра, където бяха представени всички тези вкусотии.

Децата имаха възможност да се позабавляват в творческото ателие „Кът Сръчко”.  Представителите от селата Рупите и Първомай също се погрижиха за доброто настроение на празника. Учениците от Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Петрич, разкриха тайните на местната кухня. 

Организаторите на събитието бяха единодушни, че от непозна и непокътна планина, Беласица започва да се превръща в предизвикателна и предпочитана дестинация за много гости и туристи.

Проявата се организира от Дирекция на природен пак „Беласица“ съвместно с Българска Фондация Биоразнообразие и община Петрич.