НачалоНовини 2014/11Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.11.2014 - ВЪЗМОЖНОСТИ НА НОВАТА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ (2014-2020 г.) ЗА ПОДОБРЯВАНЕ СЪСТОЯНИЕТО НА ГОРСКИЯ СЕКТОР В БЪЛГАРИЯ, ЗА СЪЗДАВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ЖИЗНЕНИ И ПРОДУКТИВНИ ГОРИ

На 30 и 31.10.2014 г. в гр. Велинград, с финансовата подкрепа на мярка „Техническа помощ” на Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.), се проведе семинар на тема: „Възможности на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.) за подобряване състоянието на горския сектор в България, за създаване и поддържане на жизнени и продуктивни гори”. Семинарът беше организиран от дирекция „Проекти и международни дейности“ на Изпълнителна агенция по горите. В дневния ред на семинара бяха включени три основни модула: стратегическа рамка на горския сектор и възможности на новата ПРСР, със заложените в нея горски мерки, да допринесе за постигане на националните стратегически цели; национална горска инвентаризация; остойностяване и заплащане на екосистемните ползи и услуги от горите. На събитието присъстваха доц. Георги Костов - Заместник министър на МЗХ и представители на МЗХ, инж. Тони Кръстев - изпълнителен директор на ИАГ и част от ръководството на ИАГ, експерти от държавните горски предприятия, собственици на недържавни гори, представители на: браншови организации, Асоциацията на общинските гори и на НСОРБ, неправителствени организации, лесоустройствени фирми и др.

Семинарът беше открит от доц. Г. Костов - Заместник министър на МЗХ, който подчерта значението на горепосочените теми за устойчивото развитие на горския сектор, както и необходимостта от участие на всички заинтересовани страни за тяхното реализиране.

Като лектор беше поканен г-н Андрю Мичел – старши експерт „Горско стопанство” към Световна банка, който представи Стратегията за горите в ЕС, както и примери от редица държави по отношение оценката на екосистемните услуги от горите. Като лектори по отделните модули бяха поканени експерти от МЗХ - инж. Станислав Банчев, ИАГ- д-р инж Любчо Тричков, д-р инж. Ценко Ценов и инж. Христо Христов, ЛТУ и ИГ при БАН, инж. Калин Карамфилов и н.с Ивайло Марков и др. 

Работата на семинара протече при оживена дискусия по представените и разглеждани теми, като бяха поставени много въпроси, на които доц. Г. Костов и лекторите отговориха. Бяха дадени множество предложения за по-добра координация между държавните институции и останалите заинтересовани страни за изготвянето на ПРСР (2014-2020 г.), а впоследствие и на наредбите по „горските мерки“ с цел по-ефикасното и ефективно използване на новата ПРСР за осигуряване на допълнителни инвестиции в горския сектор и за по-добро и устойчиво управление и опазване на горите в България.