НачалоНовини 2014/11Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.11.2014 - Проведе се работна среща по прилагане на Регламент (ЕС) № 995/2010

Днес изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Тони Кръстев откри работна среща, свързана с прилагането на Регламент (ЕС) № 995/2010 на Европейския парламент и на Съвета от 20 октомври 2010 година.

Участниците - представители на част от най-големите търговски вериги у нас, занимаващи се с продажба на изделия от дървесина - Баумакс, Баухаус, Кауфланд, Аико, Арон, както и Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост, бяха запознати с изискванията и необходимостта от коректно и ефективно прилагане на Регламента.

Изпълнителна агенция по горите е компетентен орган и контролира изпълнението на Регламент (ЕС) № 995/2010 в Република България. „Целта ни е не да налагаме наказания, а да предотвратим пускането на пазара в страната и в ЕС на незаконно добит дървен материал или изделия, получени от такъв дървен материал, така както е в другите държави членки на Европейския съюз, изпълняващи Регламента”, заяви инж. Тони Кръстев. 

В хода на дискусиите бяха зададени и обсъдени редица въпроси, свързани с конкретното прилагане на европейската норма. 

Участниците оцениха срещата като изключително полезна и решиха регулярно да бъдат провеждани такива, на които да  се представят и решават проблеми, възникнали в хода на изпълнение на Регламента.