НачалоНовини 2015/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

22.04.2015 - Няма установени нарушения по Закона за горите в резерват „Силкосия” край с. Кости, Община Царево

Няма незаконна сеч в резерват „Силкосия” край с. Кости, Община Царево. Това показа проверка на горски инспектори на Регионална дирекция по горите - Бургас и  Държавно горско стопанство - Кости. Проверката е направена по сигнал на гражданин в присъствието на медии. 

„Няма незаконна сеч в резерват „Силкосия”. На територията на резервата не се допуска извършването на никакви лесовъдски дейности”, каза пред журналисти инж. Стоян Терзиев, зам.-директор на Регионална дирекция по горите – Бургас. „Подаденият сигнал се отнася за сечище, намиращо се на 2 км от резервата. Извършва се регулярна законна сеч, за която има издаден официален документ. Дървеният материал е от сечище, което се намира в землището на с. Българи, Община Царево“, обясни Терзиев. 

Документната проверка показва, че има утвърден технологичен план за добив на дървесина и по план е предвидена възобновителна сеч в насаждението. Има издадено разрешително за сеч, съгласно всички нормативни изисквания. Отсечената дървесина се пренася до стабилизиран път и от там се превозва до клиента. „Горските инспектори са проверили превозните билети на всички камиони, които обслужват извоза на дървесината”, категоричен бе зам.-директорът на РДГ-Бургас. „Транспортираната дървесина е била маркирана с контролна горска марка със зелена боя. Горските инспектори проверяват много щателно всеки спрян камион или ТИР, превозващи дървесина”, каза още той.