НачалоНовини 2015/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

30.04.2015 - Представители на ИАГ се срещнаха с кмета на с. Враняк, общ. Бяла Слатина във връзка с незаконна сеч в региона

Д-р инж. Ценко Ценов - директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности” в Изпълнителна агенция по горите, инж. Сашо Каменов – директор на Регионална дирекция по горите Берковица и инж. Ивайло Ангелов – директор на Държавно горско стопанство - Враца към Северозападно държавно предприятие се срещнаха с г-жа Жени Узунова - кмет на с. Враняк, общ. Бяла Слатина. На срещата, която бе инициирана от Агенцията се обсъдиха въпроси, свързани със сигналите за незаконна сеч в региона. „Съществува добро взаимодействие между местните власти по отношение на борбата срещу незаконния добив на дървесина в района. Горските служители от РДГ и ДГС осъществяват непрекъснат контрол. Поне веднъж седмично се осъществяват масирани акции.” – подчерта инж. Сашо Каменов. „Констатират се пропуски, налагат се актове за административни нарушения, но проблема е в събираемостта на глобите.” – допълни той. 

Инж. Ценко Ценов изказа увереност, че с влизането в сила на предлаганите промени на Закона за горите, свързани основно с подобряването на контрола върху планирането и извършването на дейностите в горските територии, както и с предприемане на мерки за защита от незаконни посегателства ще се постигнат целите за по-ефективен контрол и ограничаване на незаконните посегателства в горските територии. „Направени са и необходимите според нас предложения за промени в Закона за административни нарушения и наказания и Наказателния кодекс.”- подчерта той.  

Доброто сътрудничество с Регионалната дирекция по горите беше потвърдено и от кмета на с. Враняк, г-жа Жени Узунова, която изрази надежда, че общите усилия на институциите ще доведат до по-добри резултати в решаването на проблеми за незаконната сеч. 

Регионалната дирекция по горите – Берковица и държавните горски стопанства са направили общо 17 419 проверки за изминалата година. Проверени са 318 склада за преработка и търговия на дървесина и 2 683 обекта за добив. Издадените наказателни постановления са в размер на 83 388 лева, а събраните глоби са в размер на 7570 лева, т.е 9.1% от наложените.