НачалоНовини 2015/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

26.06.2015 - Задържани са трима бракониери с убит дивеч

При акция на Регионална дирекция по горите - Сливен на 26.06.2015 г. са задържани са трима бракониери с четири торби с месо.  

Сигналът за подготвяно бракониерство в района на ТП ДГС „Тунджа” – Ямбол е получен на 25.06.2015 г . По разпореждане на инж. Георги Русев -директор на РДГ-Сливен два екипа горски инспектори заемат позиции около 21.30 ч. в землищата на с. Крумово и с. Маломир, общ. Тунджа. Около 23.00 ч. забелязват автомобил, който се движи в землището на с. Маломир и осветява терена. Половин час по-късно се чуват 3 изстрела от ловно оръжие и запален двигател на моторното превозно средство (МПС), което се насочва през с. Драма по посока с. Пчела. Един час след това отекват нови два изстрела. Заподозрените изчезват от полезрението на инспекторите. Те предполагат, че е убито животно и през тези два часа е подготвяно за транспортиране. 

В два и половина след полунощ единият от екипите на РДГ-Сливен забелязва МПС-то да се връща по обратния път към с. Крумово. Вторият екип служители застава на пътя, по който ще мине и подавайки светлинен и звуков сигнал се опитва да го спре за проверка. Колата намалява максимално скоростта, но вместо да спре потегля с пълна газ и за малко не наранява един от горските инспектори. Служителите предприемат преследване, което приключва в черен горски път без изход, в землището на с. Крумово. Свързват се с дежурен екип на Районно управление „Полиция” – Тунджа (РУП) и задържат нарушителите. Установяват, че последните са се предвижвали с джип „Мерцедес”. В близост до него откриват торбите с месо, а в автомобила - ловна карабина с оптика. След пристигане на екипа на РУП са задържани Н. Е., Л. Н. и Н.Ш. от гр. Ямбол. Предприети са следствени действия и е образувано досъдебно производство.

Горските инспектори предполагат, че убитото животно е елен или кошута, но това предстои да бъде изяснено при експертиза.