НачалоНовини 2015/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

29.06.2015 - Агресия срещу горски инспектори заради кражба на дървесина

Повече от 60 човека от ромския квартал край Самоков възпрепятстват проверка на горски служители за незаконна дървесина. 

По време на дежурство на 26 юни, горски инспектори от Регионална дирекция по горите – София получават сигнал от Районното управление на МВР гр. Самоков за съхранение на незаконни дърва в една от къщите в ромската махала в града. Служителите на дирекцията реагират незабавно и заедно с колегите си от МВР предприемат съвместна акция за установяване произхода на дървесината. 

Още на входа на квартала проверяващите са заобиколени от повече от 60 роми, които започват да удрят автомобилите и да отварят вратите им. Въпреки опитите проверката да бъде осуетена, все пак служителите на РДГ София и МВР успяват да достигнат посочения в сигнала адрес. Пред постройката са намерени складирани широколистни букови дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка и без превозен билет. Инспекторите забелязват значително количество дъбова дървесина, складирана на таванско помещение на същата постройка, до което нарушителите са отказали да осигурят достъп. 

Проверката е извършена под огромен натиск и заплахи от страна на ромското население към проверяващите. Служителите на РДГ София и МВР са бутани, дърпани, а служебните автомобили удряни с еднометрови клони и замеряни с камъни. Органите на реда не са успели да успокоят местните жители, което е довело до напускането на района от проверяващите с цел на избягването на по-сериозни последствия за здравето и живота им.

Това е поредният случай на агресия и посегателства от страна на организираните нарушители срещу горски служители при изпълнение на служебните им задължения. Изпочупени стъкла и срязани гуми на личните и служебни автомобили, разбити прозорци на домовете им, обиди и заплахи са най-често използваните от бракониерите средства за саморазправа.