НачалоНовини 2015/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

08.09.2015 - Указания във връзка с провеждане на санитарно прочистване

ДО 

ДИРЕКТОРА НА РДГ

гр.  ...............................................

 

Относно: Постъпили запитвания по прилагане разпоредбите на ЗГ.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН/ГОСПОЖО ДИРЕКТОР,

След обнародване в ДВ, бр. 60 от 07.08.2015 г. и влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за горите (ЗИДЗГ) в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) се получиха редица запитвания, свързани с изменението на чл. 111, ал. 7, т. 4 от ЗГ.

Разпоредбата на чл. 111, ал. 7 от ЗГ регламентира насажденията, от държавни и общински горски територии, в които добивът на дървесина може да се извършва от физически лица, закупили стояща дървесина на корен за лична употреба – без право на продажба.

С влизане в сила на ЗИДЗГ и промяната на чл. 111, ал. 7, т. 4 от ЗГ отпадна текста „санитарно прочистване“, като същият бе заменен от „принудителни сечи“.

Видовете сечи и правилата за тяхното провеждане са регламентирани в Наредба № 8/2011 г. за сечите в горите, където в чл. 34, ал. 5 са описани случаите, в които се провежда този вид сеч.

В тази връзка, одобряването на инвентаризационен опис и провеждането на санитарно прочистване не противоречи на действащия ЗГ и Наредба № 8/2011 г. за сечите в горите.

Единственото ограничение, което е вследствие изменението на ЗГ се отнася за държавните и общински горски територии, в които за насажденията с планирано санитарно прочистване, добивът на дървесина не може да се извършва по реда на чл. 111, ал. 2, т. 2 от ЗГ.