НачалоНовини 2015/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

09.09.2015 - Инж. Цонка Христова: „Тазгодишното издание на „Ломея” е най-успешното досега”

Художници от четири страни твориха сред природата на ПП „Русенски Лом”  

Тринадесет творци от България, Испания, Германия и Канада участваха в традиционния международен симпозиум за съвременно изкуство "Ломея 2015". «Гостите ни прекараха последните десет дни сред природата на парка, която ги вдъхнови и мотивира за прекрасните им творби. Тазгодишното издание на «Ломея» е шестнадесетото и определено мога да кажа, че е най-доброто досега. Със всяка изминала година творбите на участниците демострират повишаване на екологичната култура и интереса към природата. Радвам се, че имаме възможност да предоставим сцена за изява на техния талант», обобщи пред екипа си инж. Цонка Христова - директор на ПП «Русенски Лом». 

Тазгодишното мото на арт-форума - „Пазачът на лешояда”, насочва към една рядка птица с древно митологично значение. Международният симпозиум връща духът на изкуството в Поломието, както е било преди векове, когато в района са живели духовници, монаси, художници и писатели, оставили важни следи в нашата култура и история. Част от тази атмосфера е пренесена в Русенската художествена галерия, където са изложени творбите и ще могат да се видят до края на септември. След това арт-изложбата ще бъде пренесена в природозащитния център «Ломовете», с. Нисово. 

Като придружаващи събития, в програмата бяха включени посещение на Ивановски скални църкви, посещение на Средновековния град Червен и Природозащитен център «Ломовете», с. Нисово.