НачалоНовини 2015/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

18.09.2015 - Оценяват ползите от горските екосистеми

Оценка и картиране на екосистемните услуги от горите и горските територии по проект „Гори и гористи местности – картиране и оценка на екосистемните услуги извън Натура 2000”

„България е една от страните с най-богато биоразнообразие в Европа. Специфичните географски особености на страната са основната причина за това богато биологично разнообразие на видове, природни местообитания и екосистеми. По отношение на голяма част от тях стои въпросът за тяхното опазване. Това поражда необходимостта в България да бъде повишено нивото на осведоменост и разбиране и да бъде извършена по-аналитична и методологична оценка на екосистемите и техните услуги, което е целта на проекта”, каза инж. Красимир Каменов, зам. изпълнителен директор на ИАГ и ръководител на проект „Гори и гористи местности – картиране и оценка на екосистемните услуги извън Натура 2000”, съфинансиран от финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2009-2014 (ФМ на ЕИП) на първата разширена среща на екипа. 

Преди да бъдат оценени ползите от природата и в частност от горските екосистеми е необходимо те да бъдат картирани и оценени, като по този начин ще бъде разширена и интегрирана националната информационна система за биоразнообразието, което на практика е и една от целите на проекта. Въвежда се по-интегриран подход на събиране и представяне на данни, който ще направи информацията публично достъпна и ще доведе до осъзнаване на важността на екосистемния подход сред обществеността.   

Проектът стартира в началото на м. септември, като Изпълнителна агенция по горите е водещ бенефициент с партньори Регионална дирекция по горите - Кърджали и Норвежка горска група. Основните цели на проекта са свързани с: картиране и оценка на горските екосистемни услуги в зоните извън Натура 2000 на територията на цялата страна; изпълнение на Цел 2 от Европейската стратегия за биоразнообразието 2020, а именно – запазване и възстановяване на екосистемите и на услугите и ползите, които предоставят; намаляване загубата на биологичното разнообразие и деградацията на екосистемните услуги.