НачалоНовини 2015/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

29.09.2015 - Отново агресивно поведение срещу горски служители

Повече от 50 жители на с. Литаково от ромски произход се опитват да осуетят проверка на служители от Изпълнителна агенция по горите за незаконна дървесина.  Акцията е извършена вчера в района на Ботевград. Инспекцията констатира немаркирана и с незаконен произход дървесина, струпана пред двор в с. Литаково. След предприети действия за конфискуване на дървата, на място пристигат група роми, около 50-60 човека, които се държат агресивно и предизвикателно към горските инспектори. Тълпата се успокоява след намесата на служители от служба «Жандармерия». Това е поредният случай на проверка от страна на горски служители, извършена под огромен натиск и заплахи към инспектиращите. 

В рамките на същия ден са проверени и два обекта за преработка на дървесина в с. Врачеш. Констатирани са нарушения, свързани с неотчитане в срок на превозни билети и  нередовно водене на дневник. Кочаните с превозни билети за дървесината и производствената марка към момента на проверката не са представени. Съставен е акт за нарушение на Закона за горите.

В частен имот, собственост на известен на местните власти системен нарушител,  в с. Радотина са открити немаркирани и без документ дърва за огрев. Собственикът на имота отказва дървесината да е негова собственост. Съставен е констативен протокол и дървата са иззети.