НачалоНовини 2015/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

30.09.2015 - Държавата и бизнеса заедно срещу сивия сектор в горите

„Държавата и бизнеса трябва да бъдат партньори в решаването на проблемите на дърводобива, защото нашата цел е обща. Дървесината трябва да излезе от гората по лесовъдски обоснован начин”, това каза зам.-министърът на МЗХ Георги Костов на проведената вчера дискусия с представители на дърводобивни фирми в страната, синдикални и браншови организации в горския сектор, представители на общини и ръководството на Изпълнителна агенция по горите.  

Необходимостта от съгласуване на политиките с всички заинтересовани страни в сектора с цел намаляване на незаконната дейност в горите бе приветствано от депутатът Румен Желев, член на парламентарната група по земеделие и храни, който също присъства на срещата.

Целта на форума бе да се набележат мерки за решаване на проблемите при извършването на дърводобив, свързани с прилагането на нормативната уредба, контрола и осигуряването на финансиране. На срещата бе представен анализ на дърводобива в държавните и общинските горски териотири както и  съпоставка на цените за продажба на дървесина и дърводобив с тези в съседни страни. 

„Разчитаме на Вашата подкрепа на усилията, които Агенцията по горите прави за справяне с незаконните практики в горските територии, включително и като сигнали срещу горски служители”, каза инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на ИАГ. „Осъществяването на по- ефективен контрол ще доведе в крайна сметка до по-устойчив модел на развитие за българската гора, което е в полза на цялото общество.”  

От своя страна от бранша заявиха, че липсва добра организация при осъществяването на дърводобива. Като сериозен проблем бе повдигнат въпросът за липсата на сигурност, която би довела до сключването на дългосрочни договори, както и ниската квалификация и недостиг на работната ръка, която се наема за тази дейност.  

 „Липсата на съвременна техника и транспортни схеми в малките населени места е причината, поради която има блокирани хиляди кубици дървесина, която няма как да бъде извозена” - коментираха от бранша.  

Предвид на поставените проблеми, на срещата бяха представени възможностите за подкрепа и инвестиции в областта на дърводобивната и дървообработваща промишленост по ПРСР (2014-2020). Заместник-министър Георги Костов подчерта, че тези програмни инструменти са предназначени за бизнеса, а не за администрацията и затова е добре те да се познават, за да могат да бъдат прилагани с цел реинвестиране в дърводобива и модернизиране на добивната техника и производството.