НачалоНовини 2015/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.10.2015 - Изпробват нови методи за инвентаризация на биоразнообразието

Проведе се четвърто заседание на Надзорната група по проект „Горите на орела“ 

Нови методики за инвентаризация на горските територии и богатството на биологично разнообразие в тях представиха на четвъртото заседание на Надзорната група по проект „Горите на орела“ по програма LIFE+ на Европейския съюз. Събитието се проведе от 29 септември до 1 октомври, 2015 г. в Царево. Провеждането на срещата даде възможност за участие на членовете на Надзорната група в приемането на половината от теренната работа по инвентаризация на Държавно горско стопанство - Царево.

Участниците в срещата се запознаха с прилагането на пет допълнително възложени методики: за определяне на популацията на малкия креслив орел; за определяне на гори във фаза на старост; за определяне на насаждения, подходящи за прилагане на т. нар. „Заарландски метод“ за производство на висококачествена дървесина; за определяне на количеството на мъртвата дървесина и лечебните растения на територията на стопанството.

По време на теренното посещение бяха забелязани и множество прелетни птици, в т.ч. представители на вида, извършващи своя есенен прелет по Виа Понтика.

Експертите от Изпълнителна агенция по горите и БДЗП обсъдиха най-важните моменти, свързани с реализацията на проекта и изпълнението на по-нататъшните му дейности. В срещата взеха участие представители на ИАГ, БДЗП, РДГ Бургас, ЮИДП, ЮЦДП, Агролеспроект ЕООД и ДГС Царево.