НачалоНовини 2016/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

15.02.2016 - Масирани проверки за нововъведените средства за контрол на дървесината в цялата страна

Горските инспектори от регионалните дирекция по горите започват от днес, 15 февруари, понеделник масирани проверки за нововъведените средства за контрол на дървесината в цялата страна.

Проверяващите ще инспектират складове, цехове за преработка и съхранение на дървесина за наличието на камери за постоянно видеонаблюдение, което стана задължително за всички складове за преработка и съхранение на дървесина от 1 януари 2016 г. 

Контролните органи ще проверяват своевременно всички водачи на моторни превозни средства,  които транспортират дървен материал за валиден превозен билет и наличност на  GPS ycтpoйcтвa в aвтoмoбилитe. 

От тази година се въвеждат електронните превозни билети за дървесина от временен склад за всички собственици на гори. Чрез електронния вариант на билeтите се гарантира пълно проследяване на движението на дървения материал в реално време и се елиминира вероятността за повторно използване на превозен билет. Електронният превозен билет се отразява в интернет базирана система Изпълнителна агенция по горите. По този начин не може да се дублира и да се използва повторно, защото той е с уникален номер и един път въведен в системата, не може да бъде променян. В момента при експедиране на дървесина се използват хартиени или електронни превозни билети. До няколко месеца употребата на хартиените ще отпадне.