НачалоНовини 2016/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

16.02.2016 - Няма затворени складове за дървесина, заради липса на камери на територията на РДГ Бургас

„От началото на годината до момента няма затворени складове и цехове за преработка и търговия с дървесина, заради липсата на камери за видео наблюдение”, това каза инж. Венелин Радков – директор на Регионална дирекция по горите – Бургас, по време на извършена днес проверка с журналисти на територията на дирекцията. Около 50 склада за дървесина на територията на областта сами са подали заявление за прекратяване на дейността си. Близо 500 са складовете общо в областта. 

Осемте проверени обекта на територията на Бургас, Средец и Карнобат, бяха избрани от представителите на медиите. Освен документна проверка, горските служители инспектираха и за наличието на камери за постоянно видеонаблюдение, което стана задължително за всички складове за преработка и съхранение на дървесина от 1 януари 2016 г. Оборудване според новите изисквания беше представено във всички проверявани обекти. 

В един от цеховете не беше наличен монитор, на който инспекторите да проследят дали данните, попълнени в работния дневник, отговарят на заснетото с камерите. Наличието на монитор според закона не е задължително, но собствениците са длъжни да предоставят  записите от видеонаблюдението за проверка в регионалната дирекция. 

Глобите при констатирани нарушения за физически лица са до 3000 лева, а на юридически - до 5000 лева.

Дирекция „Информационно обслужване и връзки с обществеността”