НачалоНовини 2016/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

17.02.2016 - 118 склада за дървесина на територията на РДГ-Шумен имат системи за видеонаблюдение

„178 са регистрираните обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина на територията на област Шумен, като до момента 118 от тях вече са изпълнили изискванията, заложени в новия Закон за горите“, това каза инж. Емил Гелов, директор на Регионална дирекция по горите (РДГ) – Шумен по време на извършена днес проверка с журналисти на територията на дирекцията.
Инспектирани бяха 13 склада и цеха за преработка и съхранение на дървесина. Горските служители проверяваха за поставени камери и записващи устройства на територията на обектите. Това са част от въведените мерки за контрол и опазване на горските територии.
„От 1 март обекти, които нямат камери и GPS-и, ще бъдат санкционирани и затваряни за шест месеца, както е упоменато в Закона. Чрез записите се вижда всяко транспортно средство, което влиза и излиза от обекта и  с какво е натоварено. Ако имаме сигнал или съмнение, че е влязла незаконна дървесина имаме право да изискаме записите и да проверим с какъв документ е влязла дървесината в обекта”, обясни инж. Емил Гелов.
Проверяващите констатираха, че във всичките складове са изградени системи за постоянно видеонаблюдение. Собствениците са похарчили около 1000 лв. за камери и компютри и заявиха, че одобряват идеята за контрол на дървения материал.

Дирекция „Информационно обслужване и връзки с обществеността“