НачалоНовини 2016/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

19.02.2016 - Масираните проверки на територията на РДГ – София продължават

След масираните проверки в гр. Самоков през изминалата седмица, при които бяха съставени 6 акта за установени административни нарушения по Закона за горите, проверките в района продължават. Само за последните 2 дни са проверени 12 сечища. Съставени са 2 акта  за неупражнен контрол на две лица, допуснали сеч на 40 куб. м немаркирана дървесина в землищата за село Маджаре и село Бели Искър. По същия случай предстои съставянето на акт и на още един лесовъд на частна практика, отново за неупражнен контрол.  

В обектите, в които постъпва, преработва се и се експедира дървесина, продължават проверките за спазване на нормативната уредба. За последните 2 дни са съставени общо 4 акта на фирми в района за неуведомление на контролните органи в срок от 24 часа за изгубен/откраднат дневник на постъпилата, преработената и експедираната дървесина от склад за търговия с дървен материал; 2 акта са съставени на фирми непредставили обобщена справка за 2015 г. за постъпилата, преработена и експедираната дървесина в законоустановения срок и 1 акт за неспазване на разпоредбите за контрола и опазването на горките територии.

Отново през вчерашния ден в РДГ-София е получен сигнал от служител на Държавно горско стопанство-София за незаконно транспортиране на половин куб. м букови дърва за огрев без да са маркирани с контролна горска марка и без да има превозен билет. Горските инспектори от РДГ-София веднага извършват проверка по случая и установяват, че нарушителят е избягал, като на място е оставил моторно превозно средство „Мицубиши Шогун” – без регистрационни номера, заедно с дървата. Автомобилът и дървата са задържани и транспортирани с репатрак в разсадника в гр. Елин Пелин. Поискано е съдействие от органите на МВР за установяване на самоличността на нарушителя и за налагане на административни наказания.