НачалоНовини 2016/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

19.02.2016 - Теренни посещения по проект BG.03PDP2 - MetEcoSMap

В изпълнение на Дейност 6, поддейност 6.6. „Изграждане на капацитет, трансфер на знания и обмен на най-добри практики” по проект BG03.PDP2 “ „Методологическа подкрепа за оценка на екосистемните услуги и биофизична оценка“ MetEcosMap, финансиран чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство през периода 16-18.02.2016 год. беше проведена среща със заинтересовани страни, както и теренно посещение за избор на горски екосистеми, частна собственост за обсъждане и прилагане на методиката за картиране и оценка на горски екосистеми и услугите, предоставяни от тях. 

Работната група в състав д-р Албена Бобева – проектен мениджър, д-р инж. Анна Петракиева – координатор на проекта; д-р инж. Деница Пандева – експерт „Екосистемни услуги“; инж. Йордан Палигоров – експерт „Устойчиво развитие на горите“; инж. Валентин Чамбов – експерт „Недържавни гори и контрол върху дейностите в горите“, инж. Илия Ангелов – експерт „Инвентаризация на горите“ и инж. Васил Цигов – експерт „Информационни технологии и онлайн горска платформа“, участва в срещата със заинтересованите страни, както и в теренното посещение за подбор на горски екосистеми, частна собственост в териториалния обхват на Регионална дирекция по горите - Велико Търново. 

Бяха идентифицирани 4 подотдела с голям брой частни имоти, в които са провеждани мероприятия в различен период от време от различните собственици. Поради голямото разнообразие и различните фази на сеч, които бяха наблюдавани в тези подотдели беше определена една представителна частна екосистема за тестване на методиката за картиране и биофизична оценка на екосистемите и извършване на последваща in-situ верификация, съгласно предвидените по проекта дейности.  

Като заинтересовани страни участие взеха д-р инж. Мартин Борисов – представител на Националното сдружение на собствениците на недържавни гори „Горовладелец“ и инж. Петко Илиев – представител на ИАГ, в изпълнение на дейност 4.7 „Тематични срещи за координация на Методологическата рамка и съществуващото законодателство”