НачалоНовини 2016/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

19.02.2016 - Горските инспектори от РДГ-Пловдив проверяват за видеонаблюдение

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ) - Пловдив съвместно с медии извършиха проверка днес на обекти за преработка и търговия на дървесина във връзка с изискването за оборудване на същите със система за постоянно видеонаблюдение. 

Горските инспектори провериха наличността и функционирането на системите за постоянно видеонаблюдение на обектите, законността на наличната в обектите дървесина, притежаването на производствени марки и наличието и водене на дневниците за постъпилата преработена и експедирана дървесина. По време на проверките на журналистите бяха обяснени задълженията на собствениците на такива обекти, съгласно действащата нормативна база и санкциите, които се налагат при констатиране на нарушение – глоба до 3000лв. за физически лица и до 5000лв. за юридически лица. При проверките не са установени нарушения на Закона за горите и подзаконовата нормативна уредба.

На територията на РДГ -Пловдив към момента има действащи 303 обекта, в които постъпва, преработва се или от които се експедира дървесина. От началото на 2016 г. 54 обекта са пожелали да прекратят дейността си, 207 обекта са оборудвани с видеонаблюдение и са представили документи, удостоверяващи изпълнението на нормативните разпоредби.  Във всички останали обекти е извършена проверка и дадени предписания със срок за изграждане за видеонаблюдение. След изтичането на срока, ако системата не е изградена следва обезсилване на производствените марки, т.е  закриване  на обектите.