НачалоНовини 2016/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

01.04.2016 - Почетоха паметта на лесовъдите, отдали живота си за горското дело

Всяка година по традиция непосредствено преди началото на Седмицата на гората, лесовъдската колегия отдава почит и признателност на всички лесовъди и горски служители, отдали  живота си за горското дело.

„Днес лесовъдската колегия се прекланя пред тези ратници на българската гора. Съюзът на лесовъдите в България (СЛБ) ще продължи да издирва своите герои и да работи за достойното им вписване в нашата горска история“, се  обърна в словото си към всички присъстващи проф. Иван Палигоров, председател на СЛБ. Той изрази благодарност към всеотдайния труд на предците, които с цената на много усилия и жертви са успели не само да запазят, но и да създадат огромни площи нови гори.

Пред мемориала в двора на Лесотехническия университет (ЛТУ) беше отдадено едноминутно мълчание в памет на загиналите лесовъди. Заместник-министър доц. Георги Костов поднесе цветя от името на ръководството на Министерство на земеделието и храните. Венци и цветя бяха положени и от ръководството и експерти от Изпълнителна агенция по горите, представители  на СЛБ,  Регионална дирекция по горите – София, преподаватели и студенти от ЛТУ, научни работници от Института по гората при БАН, лесовъди- ветерани, приятели на гората.